Toine Manders is een compromisloos voorstander van belastingontwijking, belastingparadijzen, en belastingconcurrentie tussen landen, zowel op morele als economische gronden. Hij stelt dat belasting een gelegaliseerde vorm van roof is, dat ieder mens recht heeft op de vruchten van zijn arbeid, en dus ieder mens het morele recht heeft zich te onttrekken aan belastingheffing. Ook stelt hij dat belastingheffing en de daarmee gefinancierde overheidsinterventie en overheidsuitgaven leiden tot minder welvaart, welzijn en vrijheid.
Boek Toine MandersAls directeur van het Haags Juristen College heeft Toine Manders een naam opgebouwd op het gebied van belastingontwijking, estate planning, vermogensbescherming en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts voor ondernemers, consultants en vermogende particulieren, zo’n 7000 vennootschappen in totaal. Het Haags Juristen College is bekend geworden met het adviseren van ca. 6000 weigeryuppen bij het ontwijken van de dienstplicht, maar is zich na het opschorten van de dienstplicht in 1996 gaan specialiseren in met name vennootschapsrecht en belastingontwijking.
Eén van de grote doorbraken bij zijn werkzaamheden was het Inspire Art arrest, waarin het Europese Hof van Justitie tot het oordeel kwam dat iedere Europese ondernemer de vrijheid heeft zijn vennootschap in een andere lidstaat op te richten, en dus mag kiezen voor de lidstaat met het meest ondernemersvriendelijke vennootschapsrecht.
Manders was ook politiek leider van de Libertarische Partij (LP) van 1994 tot 2016, en nam deel als lijsttrekker aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 en 2012. Ook trad hij op als landelijk voorzitter van 1994 tot 2014. Hij is thans aan de LP verbonden als International Officer en nam deel als lijstduwer aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Ook is hij Vice-voorzitter van IALP (International Alliance of Libertarian Parties). Het libertarisme is een politiek-filosofische stroming die streeft naar maximalisatie van economische en persoonlijke vrijheid voor het individu en minimalisatie van de overheid.
Manders trad op als getuige voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Fiscale Constructies in juni 2017 naar aanleiding van de Panama Papers, waar Manders’ naam in voorkwam.
Manders ging in debat met o.a. minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bij NPS, PvdA-Europarlementarier Paul Tang bij RTLZ en Radio 1, hoogleraar fiscale economie Leo Stevens bij BNR, CDA-kamerlid Pieter Omtzigt bij Radio 1, KRO-directeur Ton Verlind bij Radio 1, D66-kamerlid Boris van der Ham, en Emile Ratelband. Ook nam hij regelmatig deel aan het “Dwarse Denkers”-panel bij BNR.
Manders werd o.a. geïnterviewd door Frits Barend, Pieter Jan Hagens, Willemijn Veenhoven, Felix Meurders en Jan Roos voor Radio 1, Paul van Liempt voor BNR en RTLZ, Jort Kelder voor KRO’s “Bij ons in de BV”, Roderick Veelo voor RTLZ, Rutger Castricum voor Pownieuws, Ancilla Tilia voor Cafe Weltschmerz en door NOVA, TELEAC en Russia Today.
Ook werd Manders geïnterviewd door o.a. NRC, AD, FD, Volkskrant, Telegraaf, Trouw, Nederlands Dagblad, Katholiek Nieuwsblad, Parool, Eindhovens Dagblad, Humo, Elsevier, HP de Tijd, Vrij Nederland, Intermediair, Quote, Management Team, FEM Business, Bizz, De Zaak, Ondernemen!, Sprout en Zibb.
Manders sprak o.a. op de Neyenrode Business Universiteit, Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Business en op de universiteiten van Aix-en-Provence, Leuven, Antwerpen en Brussel, en op internationale conferenties in o.a. Berlijn, Marseille, Tanger en Puerto Rico. Manders publiceerde artikelen in o.a. het Financieele Dagblad, Cayman Financial Review, Rendement, Fiscaal Rendement, Juridische Vraagbaak, Fiat Justitia en op vrijspreker.nl en meervrijheid.nl.
Manders sprak op honderden seminars voor ondernemers en hun adviseurs. Ook is hij een graag geziene spreker op politiek-filosofische congressen en discussieavonden.
Manders is een compromisloos voorstander van belastingontwijking, belastingparadijzen, en belastingconcurrentie tussen landen, zowel op morele als economische gronden. Hij stelt dat belasting een gelegaliseerde vorm van roof is, dat ieder mens recht heeft op de vruchten van zijn arbeid, en dus ieder mens het morele recht heeft zich te onttrekken aan belastingheffing. Ook stelt hij dat belastingheffing en de daarmee gefinancierde overheidsinterventie en overheidsuitgaven leiden tot minder welvaart, welzijn en vrijheid.