Bevlogen journalist, (ex-) hoofdredacteur van De Telegraaf, passie, actie, oprichter Wakker Nederland, uitgesproken, niet bang voor het debat. Onderwerpen: Toekomst van de media, Dilemma’s in de journalistiek, Politiek en media, exit publieke omroep, mobiliseren en activeren in de samenleving, cultuur in BV Nederland, Betalen voor journalistiek, Nederland politiek ontwikkelingsland. Bijna dertig jaar speelde Sjuul Paradijs […]
Boek Sjuul ParadijsBevlogen journalist, (ex-) hoofdredacteur van De Telegraaf, passie, actie, oprichter Wakker Nederland, uitgesproken, niet bang voor het debat.
Onderwerpen: Toekomst van de media, Dilemma’s in de journalistiek, Politiek en media, exit publieke omroep, mobiliseren en activeren in de samenleving, cultuur in BV Nederland, Betalen voor journalistiek, Nederland politiek ontwikkelingsland.
Bijna dertig jaar speelde Sjuul Paradijs in de eredivisie van de journalistiek. Creatief en volstrekt out-of-the-box, leidde hij bijna tien jaar lang, van 1 juli 2005 tot 18 mei 2015, de Telegraafredactie. Hij is bekend om zijn actie- en campagnejournalistiek rond thema’s als kilometerheffing, zorg en belastingen, maar ook van talloze innovaties in de media. Als journalist bouwde hij een groot en imposant netwerk op: politiek, bedrijfsleven, entertainment en cultuur. In 2011 werd Sjuul Paradijs uitgeroepen tot Networker of the Year en stond hij hoog in de ranglijsten van meest invloedrijke persoon in de Nederlandse media.
Zijn journalistieke carrière begon Sjuul Paradijs, van huis uit jurist, bij De Financiële Telegraaf, waar hij de wereld van de haute finance volgde en onderzocht. Hij onthulde talloze affaires, zoals de beursfraudezaak, en ontving een nominatie voor De Financiële Persprijs. Daarna had Paradijs vanaf 1994 acht jaar de leiding over de politieke redactie van De Telegraaf, waar hij zijn politieke antenne ontwikkelde, maar waar hij ook in verzet kwam tegen de toenemende invloed van voorlichters op het functioneren van de media.
Na de politiek volgde Paradijs Thomas Lepeltak op als Stan Huijgens en vanaf 2005 zat hij in de leiding van De Telegraaf. Bevlogenheid, passie en ambacht kenmerken zijn periode als hoofdredacteur. Hij ging regelmatig de barricades op tegen onder meer het optreden van de inlichtingendiensten en hij richtte in 2009 uit onvrede met de linkse signatuur van de publieke omroep de omroep Wakker Nederland (WNL) op.
Daarnaast was Paradijs founding father van talloze nieuwe initiatieven, zoals de kerstgroetacties, waar tienduizenden Nederlanders in het zonnetje werden gezet, het Jaarlijkse Kerstconcert dat traditioneel op Eerste Kerstdag werd uitgezonden, dierendagacties etc. Hij stond o.a. ook aan de basis van de verkiezing van de Young Captain Award. Het vertrek van Paradijs in mei ging met de nodige ophef gepaard en sinds 1 oktober heeft Paradijs gekozen voor het journalistiek ondernemerschap.
Ook in zijn spreekbeurten is Paradijs bevlogen. Over de dilemma’s in de journalistiek, de toekomst van de journalistieke functie in de samenleving, het gespannen huwelijk tussen media en politiek, maar ook over de publieke omroep in Nederland houdt Paradijs eigenzinnig zijn gehoor zijn robuuste stellingen voor.
Paradijs is bekend als debater bij talloze tv-programma’s, zoals Pauw, Knevel & Van den Brink, Jinek, Eenvandaag en Nieuwsuur. Hij werkte jarenlang mee aan het Tros-Journalistenforum op Radio 1 en sprak tijdens congressen en seminars over de meest uiteenlopende onderwerpen.
,,Ik vind het een uitdaging om te informeren, het debat aan te gaan en te entertainen. Maar ik wil mijn gehoor ook een spiegel voorhouden. Ik geloof dat alles wat je doet in je leven dat je dat moet doen met passie. Voor 100% geinspireerd. Ik praat over alles, behalve over mijn vertrek bij De Telegraaf. Dat is en blijft een prachtig bedrijf.”
Wilt u meer informatie of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.